Friday, September 14, 2007

Bolum: 1/8 : Duygularin Beslenmesi ve Sosyal gelisim.

" Cocuklara zaman ayirma konusunda, bazi annelerimiz , 'Ben, sadece bir anneyim, ne yapabilirim ki. Gece gündüz çalisiyorum. Çamasirlarini yiyeceklerini eksik etmiyorum' diyebilir. Anne deyip geçmeyelim. Bir anne iyi bir egitmen, iyi bir ögretmen, iyi bir sirdas, iyi bir arkadas, bir anne bir çocuk için herseydir. Ayni seyleri babalar için de söyleyebiliriz. Yeter ki çocuklarimiza zaman ayirip onun arkadasi olabilelim...."
.......
........
"Oglum yada kizim sen bir 10 -15 yil büyüme ben su borçlarimi bitireyin veya su islerimi de halledeyim, ondan sonra seninle bol bol ilginecegim diyebilir miyiz?. Tabi ki hayir. Kendi haline akan bir nehir nasil ki kivrila kivrila akarak okyanusa ulasirsa. Anne ve babanini yönlendirmesinden mahrum olarak büyüyen bir çocuk da arkadaslarindan, çevreden ve televizyondan gördüklerinin etkisi altinda, kendi yasam biçimini olusturur...."


GIRIS

1998 Ekim -Kasim aylarinda Sydney’de düzenlenen Avustralya-Türk Günü Kutlamalari çerçevesinde organize edilen Gençlik Seminerinde-Anne babalara yönelik gençlik yetiştirme konusunda Duran Hüseyin Açikgöz* tarafindan yapilan konusma metni.
Konu: Sosyal Gelisim (sosyal ve kültürel konular)Yer : 7 Station Rd, Auburn, SydneyTarih : 19 Ekim 1998, Saat : 7:30 pm

ICERIK:
1. Avustralya’da Yasamada ki Amacimiz
2. Içinde Bulundugumuz Durumun Analizi
3. Beslenme Türleri ve Kazanilan Gelisimler
4. Duygularin Beslenmesi ve Sosyal Gelisim
5. 35 Yasinda Emekleyen Biri
6. Kendimizle de Hesaplasabiliriz
7. Çocuklarimizi Paylasima Cesaretlendirebiliriz
8. Okul ve Çevresi ile Yakin Iletisim Içinde Olabiliriz
9. Çocuklarimizla Zamanimizi Paylasabiliriz
10. Sevgimizin Iletilebilmesinden Emin Olmaliyiz
11. Çocuklara veya Gençlere Mektup
12. Tesekkür
13. Yararlanilan Kaynaklar

--------------------------------------------------------------------------------------------
* Duran Hüseyin Açikgöz: 1951 de Uzuncaburc (Uzuncaburc Resimleri, Uzuncaburc Photo Album, Uzuncaburc tanitim)/Silifke/Mersin de dogdu. 1974 de ODTÜ Fizik bölümünü bitirdikten sonra. 1978 de Isletme Yönetiminden Master(MBA) derecesini aldi. Bilgisayaci olarak Ankara, MTA, Bursa Oyak-Renault da çalistiktan sonra, 1982 yilinda esi ile birlikte Avustralya’ya göç edip, Sydney’e yerlesti. Halen, Sydney’de, NSW hükümetine bagli bir bakanlikta bilgisayarci olarak çalismaktadir.
Bunun yaninda, Avustralya’da yasayan Türk Toplumunun yasantisinin iyilestirilmesi konusunda bazi sosyal çalismalar yapti ve halen yapmaktadir. Bunlar kisaca söyledir.
1.Avustralya yasantisina uyum saglayabilmemiz gibi konulari kapsayan, yerel gazetelerden birinde yayinlanan, Kendimizi Yenilemek makaleleri(19941995).
2. Esi ile birlikte düzenledikleri, Kendinle Baris Seminerleri (1994-1997).
3.Gençleri üniversite ögrenimini tesvik amaci ile, Üniversiteye Girenlerin Ödüllendirilmesi çalismasi (1996). Bu proje her yil tekrarlaniyor.
4. Ekonomik gücümüzün artmasi ve gençleri kendi islerini kurmaya özendirmek için Sydney ve çevresindeki isadamlarimizin deneyimlerinin Türk toplumuna aktarmak amaci ile, yerel gazetelerin birinde Içimizden Biri dizi yazilarini düzenlemek (1997-1998).
5. Avustralya’da yetisen genç isadamlarimizin ödüllendirilmesi ve topluma tanitilmasi konusundaki çalismalar halen devam etmektedir.
6. Sydney de universitelerinden mezun olan genclerimiz ile NSW eyaletindeki is sahiplerimizi bulusturma projesi halen devam etmektedir.
7. Sydney cevresindeki servis ve hizmet veren butun Turk is sahiplerinin bilgilerini kapsayan bir bilgi bankasi olusturulmasi ve servis ve hizmetlerin Turk toplumuna hizli ve kaliteli olarak sunulmasini iceren proje uzerindeki calismalar halen devam etmektedir. (Kaynaklarin kendi toplumumuz icinde dondurulmesi projesi).

Note: (c) Bu arastirma Duran Huseyin Acikgoz’s aittir. Izin alinmadan cogaltilip dagitilamaz veya basilamaz. Iletism icin e posta adresi: acikgozd@hotmail.com veya dacikgoz@bigpond.net.au

1 comment:

Hos geldiniz said...

Dusuncenize ve ellerinize saglik. Guzel bir arastirma.